חכם נתן עמינדב יונה קאסוטו
החכם היומי על לוח השנה:
< שבט ה'תשצ"ז January 2037 >
אבגדהוש
    יד/1טו/2טז/3
יז/4יח/5יט/6כ/7כא/8כב/9כג/10
כד/11כה/12כו/13כז/14כח/15כט/16א/17
ב/18ג/19ד/20ה/21ו/22ז/23ח/24
ט/25י/26יא/27יב/28יג/29יד/30טו/31

מקצת שבחו

חכם נתן עמינדב יונה קאסוטו נולד לאמו שמחה ולאביו חכם משה דוד, בשנת תר"ע (1909) בפירנצה באיטליה.
למד במכינה של בית המדרש לרבנים של פירנצה, ובמקביל למד בבית הספר התיכון הממלכתי על שם מיכלאנג'לו. בשנת תרפ"ז (1927) קיבל תואר 'משכיל' מבית המדרש לרבנים, ולאחר-מכן השלים את לימודיו לקבלת הסמכה כ'חכם השלם'. הוא למד רפואה באוניברסיטת פירנצה והוסמך כרופא בשנת תרצ"ג (1933). לאחר סיום לימודיו התגייס לצבא האיטלקי, וסיים קורס קציני רפואה.
בשנת תרצ"ד (1934) נשא לאשה מרת את חנה לבית די ג'ואקינו ונולדו להם ארבעה ילדים.
בשנת תרצ"ז (1937) סיים התמחות ברפואת עיניים, והחל לעבוד כרופא וחוקר. בשנת תרצ"ט (1938), בשל חוקי הגזע שנחקקו באיטליה, נאסר על רופאים יהודים לעבוד במרפאות ובבתי חולים ציבוריים. לפיכך שימש כמשקיף בעת ביצוע ניתוחים. כן נאסר עליו ללמד או לעבוד כרופא מחוץ לקהילה היהודית.
חכם נתן עמינדב יונה קאסוטו מונה חכם קאסוטו סגן הרב של העיר מילאנו, ושימש מורה בבית הספר התיכון היהודי בעיר. בפורים בשנת ת"ש (1940), עת החלו להגיע שמועות רעות, נשא דרשה בפני ילדי הקהילה על סיפור מגילת אסתר ועל חשיבות תפילתם של תינוקות של בית רבן. יום בשבוע העניק שירות רפואי חינם ליהודי הקהילה.
בשנת תש"ג (1943) מונה לרב הראשי של פירנצה, ושב לגור בה עם אשתו חנה וילדיו. בנאום ההכתרה שלו בבית הכנסת הגדול בפירנצה, קרא לקהל שומעיו שחלק מהם היו מתבוללים, לשוב בלב שלם אל היהדות, שכן בין כה וכה חוקי הגזע הוכיחו שבהתבוללות אין כל תועלת.
לאחר שהגרמנים נכנסו לעיר פעל להצלת יהודים מגירוש למחנות השמדה. הוא שיתף פעולה עם מנהיגים יהודים נוספים ועם אישים נוצריים, ביניהם אליה דלה קוסטה, הכומר דון לטו קאסיני, רוכב האופניים ג'ינו בארטאלי ואיש הכנסיה צ'יפריאנו ריקוטי, אישים שלימים הוכרו כ'חסידי אומות העולם' על ידי מדינת ישראל. בעזרתם ובעזרת מנהיגים יהודים הקים את 'רשת ההצלה' שסייעה ליהודים למצוא מסתור ולזייף תעודות זהות.
ביום ג' אלול תש"ג (1943) הוסכמה שביתת נשק בין איטליה לבעלות הברית. חכם נתן עמינדב יונה קאסוטו עודד את יהודי פירנצה לברוח ולהסתתר. הוא עבר מבית לבית, והפציר ביהודים להתחבא במזרים ובכפרים קטנים תחת שמות בדויים. בדרשה האחרונה שנשא בבית הכנסת בפירנצה קרא ליהודי הקהילה לגלות ערבות הדדית.
ביום שבת, ח' בחשון תש"ד (1943), החלה אקציה גדולה בפירנצה. הוא הזהיר את בני הקהילה לא לבוא לבית הכנסת באותה שבת, ועל ידי כך ניצלו רבים מהם. הוא קרא להם להיעלם, ולהיזהר מיהודים, שעלולים להיות משתפי פעולה, וציטט מירמיהו: 'איש מרעהו השמרו, ועל כל אח אל תבטחו, כי כל אח עקוב יעקב, וכל רע רכיל יהלך'.
חכם נתן עמינדב יונה קאסוטו נתפס בעת פשיטה שערכו חיילי האס אס, במהלך פגישה סודית של 'רשת ההצלה'.
ביום ה' בשבט תש"ד (1944) נשלחו נתן וחנה לאושוויץ שם הופרדו. חכם קאסוטו נכלא במחנה יבוז'נו, תת מחנה של אושוויץ. משם הועבר ביום ד' בשבט תש"ה (1945) בצעדת המוות מאושוויץ למחנה בלכהמר, תת מחנה נוסף של אושוויץ. בכל מקום בו היה העניק עידוד רוחני לסובבים אותו.
ביום ו' בשבט תש"ה (1945) יצאה צעדת מוות ממחנה בלכהמר. חכם נתן עמינדב יונה קאסוטו, הי"ד, נרצח במהלכה. יום פטירתו אינו ידוע לנו, אנו מציינים אותו ביום י"א בשבט תש"ה (1945)
חכם נתן עמינדב יונה קאסוטו לא חיבר חיבורים. הוא חיבר דרשות באיטלקית ושיעורים רבים למבוגרים ולנוער בשהותו בפירנצה. כמו כן פרסם מאמר בעת שהוסמך לרבנות על אתיקה ושחיטה כשרה.
הצהרת נגישות