חכם מניני ביתאן


A Short Tribute

חכם מניני ביתאן נולד לאמו גרסונה ולאביו חכם עלוש בשנת תרס"ו (1866) בעיר זרזיס, תוניס.
ראשית תורתו למד מפי החכם שלום הכהן, אביו של חכם משה כלפון הכהן. הוא החל ללמוד עם הפעוטות אך לרוב כישורנו עבר ללמוד בכיתת הבוגרים. כשסיים לימודיו הצטרף לאביו במלאכת הצורפות אך כשראה בצער הילדים, שעמדו בלא רועה ומלמד, עזב את עבודתו עם אביו, והחל לשמש כמלמד תינוקות. חכם מניני ביתאן, חשש מבטלת הילדים, ואף בחול המועד, שנהוג היה לתת להם חופש, היה מכנסם בבית הכנסת לשירת פיוטים כמיטב מסורת יהודי תוניס.
בשנת תשט"ו (1956), חכם מניני ביתאן זכה ועלה לארץ ישראל עם אשתו בחלה, והתיישב במושב 'משואה' ליד בית שמש. לא ארכו הימים, והוא התבקש לעבור לעיר צפת, כדי למלא את מקומו של חכם חומאני עלוש שנפטר, באותה עת. חכם מניני ביתאן נעתר לבקשה, ועמד בראש קהילתו בצפת, בנועם ובמסירות. כדרכם של חכמים עסק בכל מקצועות הקודש, והיה מוהל ושוחט. בר אוריין, תם וישר וצנוע בהליכותיו, עניו ושפל ברך. לקראת חג הפסח, הקים בצפת מאפיה כדי שיוכל לספק מצות כשרות באפית יד כמנהג יהודי תוניס. 
חכם מניני ביתאן נפטר ביום כ"ג כסלו תשמ"ו (1986), הוא נטמן בעירו צפת.
רוב כתביו וחידושיו היו שמרים בכתב יד בבית הכנסת ע"ש עלוש חומאני בצפת, אך הם נתמלאו טחב, עד שאי אפשר היה לפענחם, והיה צורך לגונזם. בספר שיצא לזכרו, הובאו מקצת חידושיו מפי תלמידיו.
A few quotes from the Rabbi on 'Customs of Israel' in which he teaches about the custom of reading Hallel psalms while baking matzah
The women in room knead the dough, and so that they not tarry, request help from the boys, who pour water for them on the dough in order to speed up the kneading. Immediately after, they pass the dough to the men leaning over the tables and the person standing at the head of the table distributes the dough to them. The kneading by the men begins immediately, and they break out in jubilant song, reading the Hallel with great joy and outstanding devotion. Once the matzah takes its form, the boys make holes in them and those standing bring the matzoth to the bakery as quickly as possible, to prevent its leavening, to observe "and they could not tarry". The singing of Hallel echoes between the bakery walls during the entire time the matzoth are being prepared and can be heard from afar.
Ish Eshkolot, p. 59, Yaacov Sabban. From Rabbi Menini, published by R. Cohen and M. Haddad at Yated Teshuva Printing, Safed, 1987