ערכים


ערכים

המסורת היהודית של חכמי ישראל הספרדים מציעה זהות יהודית מתונה ומכילה שבמרכזה ערכים חברתיים, במאגר הידע ׳החכם היומי׳ אספנו מכתביהם ודבריהם של חכמי ישראל לפי שבעה ערכים. אין אנו יכולים להגיע עד סוף דעתם ורוחב יריעתם של חכמים ובכל זאת הנחנו קצה קצהו של חכמתם כדי ללמוד מדברי תורתם. שבעת הערכים נוגעים בחייו של הפרט ושל העם, בחיי קהילות ותקופות, הערכים עוסקים בלימוד ובחיי היומיום, במסורת ובמנהג, באהבה לכלל ישראל ובאחריות לעני ולדל, באהבת ארץ ישראל וביחסינו לעמים אחרים. בכל אחד מהערכים המונחים כאן אפשר למצוא את רשימת החכמים לפי סדר האלף בית שזכינו לאסוף מתוך דבריו קטע אחד העוסק בערך זה.



חכמי ישראל הספרדים כתבו על גמילות חסדים, צדקה, הדאגה לעני ולדל, תרומה, אחריות חברתית ועשיית צדק. אספנו מתוך דברי תורתם מתי מעט בעניינים אלה בכדי להרבות הצדק והצדקה בעולם.

חכמי ישראל הספרדים למדו ולימדו תורה, העמיקו בכל מכמני התורה, במדרש ובהלכה, בפשט ובסוד. ידעו שלכל אחד יש חלק והאמינו שדרך ארץ קדמה לתורה. אספנו מתוך דברי תורתם בכדי ללמוד וללמד.

חכמי ישראל הספרדים חינכו לאהבת כל אחד ואחת מישראל. ראו את הטוב ודנו לכף זכות. הם הרבו שלום בעולם, התרחקו והרחיקו מהמחלוקת וראו מעלתה של קהילה וקהילה. אספנו מתוך דברי תורתם בכדי ללמוד וללמד.

חכמי ישראל הספרדים שמרו את מנהגי קהילותיהם וראו אותם כמצווה ממש. הם כיבדו כל מנהג שאחזה בו קהילתם גם אם לא ידעו מה מקורו. אספנו מתוך דברי תורתם בכדי להכיר המנהגים ולדעת מה כוחם.

החכמים הספרדים לימדו לכבד את זקני הקהילה, שמעו בעצתם והחזיקו במסורת שלהם. חינכו לכיבוד אב ואם, לשמוע בקולם וללמוד מתורתם. אספנו מתוך דברי תורתם בכדי להגדיל את כבוד ההורים והזקנים.  

החכמים הספרדים התפללו לשיבת עם ישראל לארצו, הובילו עליות לארץ והתיישבות בה לאורך שנים. האמינו שיישוב הארץ תלוי בעשיית צדק, אהבת ישראל וערבות הדדית. אספנו מתוך דברי תורתם על גאולת ישראל. 

החכמים הספרדים שמרו על כבודו של כל אדם ואדם שנברא בצלם. התפללו לשלומה של מלכות, הכירו טובה לשכניהם ונזהרו מפגיעה בגר ובתושב. אספנו מתוך דברי תורתם על דרכי שלום והדאגה לגר.

״דע שמנהגינו להדליק נר נשמה לכבוד הצדיקים ולעילוי נשמתם, שנאמר נר ה׳ נשמת אדם. ומה טוב להוסיף מאור התורה על אור הנר, שנאמר נר מצווה ותורה אור. ומה טוב להרבות מתורת הצדיק ביום פטירתו, שאמר רבי יוחנן משום רבי שמעון בר יוחאי כל תלמיד חכם, שאומרים דבר שמועה מפיו בעולם הזה, שפתותיו דובבות בקבר. ואף אם כל השמים יריעות, וכל בני אדם לבלרים, וכל היערים קולמוסים, איננו יכולים לכתוב מה שלימדו רבותינו. אך טוב מעט לצדיק, ובזכות תורתו הקדושה, ובזכות הלימוד שילמדו ישראל בשמו, ביום פטירתו, הקב״ה ישים חלקנו עמהם, ולעולם לא נבוש כי בקב״ה בטחנו, ועל חסדו הגדול באמת נשעננו, ומה רב טובך אשר צפנת ליראך.״

החכם היומי - מאגר מידע מקוון לספרות יהודי ספרד

רבי חנניה בן עקשיא אומר: רצה הקדוש ברוך הוא לזכות את ישראל, לפיכך הרבה להם תורה ומצות, שנאמר - ה׳ חפץ למען צדקו יגדיל תורה ויאדיר: